Maatwerk

Maatwerk


Mensen die oude,zieke,verwonde fruitbomen of een oude variŽteit welke niet meer commercieel geteeld wordt staan hebben en er geen naam van hebben kunnen deze bij ons laten afenten op vraag. Wij beschikken over een ruim aantal stammen(pruimen,perziken,appels,peren,kersen,krieken, kweeperen,mispels,trosbes stammen) die jaarlijks afgeŽnt worden. Hieronder ziet u mijn moeder die appelhoogstammen aan het enten is.

Vooreerst snijden we een stukje van een appelsoort aan in driehoekvorm.


Waarna we eenzelfde vorm uitsnijden in de onderstam welke we op de goede hoogte afgesneden hebben in dit geval zal dit ca. 2m zijn. We proberen ze in mekaar te passen zoals op de foto.


Vervolgens worden de ent en onderstammen dicht getapet met een waterdichte tape om er voor te zorgen dat de ent vrij is van vuil en vocht van buitenaf. Uiteindelijk wordt de bovenrand van de tape en de top van de ent dan nog behandeld met entwas.


En zo ziet het eindresultaat er uit.


En zo ziet er dan een rij veredelde bomen uit.


Voor de liefhebbers onder ons die een boom in de tuin staan hebben en deze zelf willen omenten of er enkele soorten in de kroon willen bijenten kunnen altijd een poging wagen. Wat van het grootste belang is bij het enten naast een goed snijdend mes en het goed afdichten van de ent is dat de schors van de boom en de ent goed raken.

Want veel mensen hebben de neiging de ent mooi in het midden van de boom te steken maar dit mislukt gegarandeerd.

Hoe komt dit? Wel een boom groeit aan de buitenkant in het cambium en niet langs de binnenkant (vandaar dat een boom ook logischer wijze groeiringen heeft!!!).

En het is de bedoeling de ent met de onderstam te laten vergroeien en dit kan dus enkel door in deze cambiumlaag (schors) te enten.

Veel succes zou ik zeggen.

Suggesties ?

 

Hallo, 

Mijn naam is Abel Bracke.

Mocht u ideeŽn,suggesties of vragen hebben i.v.m. onze website, dan kan je altijd terecht op abel@besttree.be.

U bent na afspraak altijd welkom voor een bezoek aan onze kwekerij.